چگونه زمان پاسخ سرور را بهبود ببخشیم
خدمات طراحی سایت و برنامه نویسی انواع پلتفرم ، اپلیکیشن در شمال کشور با سابقه درخشان از سال 1385 بصورت حرفه ای
چگونه زمان پاسخ سرور را افزایش دهیم؟
چهار عامل اصلی برای تعیین زمان پاسخ سرور وجود دارد که در کنار یکدیگر میتوانند در افزایش یا کاهش سرعت سرور تاثیر داشته باشند.
در ادامه به ذکر هر مورد و نقد و بررسی آن خواهیم پرداخت.
۱) ترافیک وب سایت
هرچه ترافیک سایت بالاتر باشد به همان میزان سایت شما کند تر خواهد شد. افزایش ترافیک یک نعمت است به شرطی که ما با یک پشتیبانی خوب و استفاده از یک سرور قوی از آن استفاده کنیم.
در اصل هرچقدر که وبسایت شما ترافیک بیشتری داشته باشد از منابع بیشتری در سرور استفاده میکند. وقتی ترافیک بالا برود وبسایت شما کند میشود.
ترافیک چگونه بر زمان پاسخ سرور تاثیر منفی میگذارد؟
فرض کنید شما از فروشگاه خرید کرده اید و در صف پرداخت قرار گرفته اید هر چه قدر که خریداران بیشتر باشند بالطبع صف پرداخت طولانی تر میباشد و متصدی توانایی رسیدگی به همه را نخواهد داشت
دقیقا این اتفاق برای سرور نیز میافتد؛ هرچه میزان منابعی که برای سرویسدهی به افراد به کار میرود بیشتر شود، منابع کمتری برای پشتیبانی از مواردی مانند php برای سرویسدهی لازم هستند باقی میماند.
۲) استفاده وب سایت از منابع
اگر صفحات وب سایت شما از منابع کمتری استفاده کنند، زمان پاسخ سرور بهبود یافته و نیازی به صرف هزینه بیشتر برای بهبود سرور نیست. هر کاری که صفحات سایت شما برای نمایش داده شدن المان ها انجام دهند به استفاده از سرور اضافه میکند.
یک تم معمولی وردپرس چندین stylesheet، اسکریپت و منابع دیگری از سرور مانند تصاویر یا ویدئوها را بارگزاری میکند. این یعنی برای هر بار نمایش صفحات وب سایت خود چندین بار از وب سرور استفاده میکنید و این به بار سرور میافزاید.
اهمیت استفاده از منابع کمتر در نمایش صفحات چیست؟
در اینجا، مثالی ساده را بیان میکنیم؛ فرض کنیم، یک وب سرور میتواند در هر ثانیه دقیقا به ۱۰۰ درخواست رسیدگی کند، شما در آن یک ثانیه میتوانید
– به چهار بازدیدکننده از صفحهای که از ۲۵ منبع استفاده میکند سرویس دهی کنید.
– به ده بازدیدکننده از صفحهای که از ۱۰ منبع استفاده میکند سرویس دهی کنید.
– به بیست و پنج بازدیدکننده از صفحهای که از ۴ منبع استفاده میکند سرویس دهی کنید.
– به صد بازدیدکننده از صفحهای که از هیچ منبع اضافهای استفاده نمیکند سرویس دهی کنید.
در این مثال ساده، اگر وب مستر شما از منابع صفحات به صورت هوشمندانه استفاده کند، میتواند ظرفیت سرور را تا حد بسیار بالایی افزایش دهد. در این صورت نه تنها سرور میتواند به بازدیدکنندههای بیشتری سرویس دهی کند بلکه زمان پاسخ دهی آن سریعتر و بارگزاری صفحات زودتر انجام میشود.
۳) نرم افزار وب سرور
اگر نرمافزار وب سرور خود یا تنظیمات آن را تغییر دهید احتمالا زمان پاسخ سرور ارتقا خواهد یافت.
هرچه صفحات و طراحی وب سایت شما از منابعی مانند css کمتر استفاده کند، بارگزاری آنها سریعتر انجام شده و فشار کمتری بر وب سرور وارد خواهد شد. برای این کار میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
۱) فایلهای CSS خارجی را با هم ترکیب کنید
بسیاری از تمها و طرحها تمام CSS های مورد استفاده خود را در فایلهای مختلف تفکیک کردهاند اما میتوان این فایل ها را در یک فایل قرار داد تا صفحه در زمان بارگزاری، منابع کمتری را فراخوانی کند.
۲) فایلهای جاوا اسکریپت خارجی را ترکیب کنید
درست مانند CSS، جاوا اسکریپتهایی که پیج وب سایت شما به کار میبرد میتواند در یک فایل html قرار بگیرد. اغلب اوقات از این روش استفاده نمیشود و باعث فراخوانیهای بیهوده خواهد شد.
۳)استفاده از Lazy Load تاخیر در بارگزاری تصاویر
تاخیر در بارگزاری عکسها به صفحات وبسایت، این امکان را میدهد تا المان ها سریع تر نمایش یافته و نیازی به فراخوانی و دانلود تصاویر قبل از نمایش صفحه نباشد.با پیروی از نکات ضروری برای افزایش سرعت صفحات میتوانید، میزان افرادی که سرور شما میتواند به طور موثری به آنها سرویسدهی کند را افزایش دهید.
کاهش میزان فایلهایی که هر صفحه باید فراخوانی کند هم از میزان کاری که سرور باید انجام دهد میکاهد.
شما می توانید با تغییر نرم افزار وب سرور خود یا تنظیم بهتر آن، زمان پاسخ سرور خود را تا حد زیادی کاهش دهید. اگر بحث مالی آن مطح نیست از فردی بخواهید تا تنظیمات وب سروری که در حال حاضر دارید را تغییر دهید.
اگر نمیخواهید برای این کار هزینه کنید بنابراین باید در مورد وب سرور خود مطالعه کرده و خودتان تصمیم بگیرید. انتخاب یک نرم افزار وب سرور مناسب می تواند بسیاری از مشکلات مربوط به سرعت وب سایت را حل کرده و سرعت سایت شما را افزایش دهد. بهبود و بررسی این نکات اغلب به عهده طراح سایت شما میباشد.
۴) وب هاستینگ
اگر کیفیت و دامنه فعالیت هاست خود را بهبود ببخشید، میتوانید زمان پاسخ سرور را کمتر کنید اما برای این کار باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. در ادامه به بررسی هاست های متداول خواهیم پرداخت.
۱) هاست وردپرس
واقعیت این است که اگر شما از پلتفرم وردپرس استفاده میکنید راه منطقی این است که از هاستینگ مخصوص وردپرس هم برای وب سایت خود استفاده کنید. این نوع هاستها برای مشکلات مخصوص وردپرس و محتوای داینامیک بهینه سازی شدهاند. یک هاست خوب وردپرس ماهانه حدود ۱۰۰ هزارتومان قیمت خواهد داشت.
۲) هاست مشترک
هاست مشترک یک گزینه اقتصادی و مقرون به صرفه برای شروع کار است. یک هاست مشترک در ماه مبلغ کمی هزینه در پی خواهد داشت. سالها است که هاستهای اشتراکی مختلفی برای کسب و کارها به بازار معرفی شدهاند.
۳) هاست VPS
سرور خصوصی مجازی یا vpsپس از استفاده از سرور مشترک گزینه بعدی شما خواهد بود.
استفاده از این هاست نیاز به دانش بیشتری یا پرداخت هزینه بالاتری دارد اگر ویژگیهای بیشتری درخواست کنید این هزینه بالاتر هم خواهد رفت. یکی از این هاستها Knownhost است که ممکن است از طراحی وب سایت آنها شوکه شوید اما خدمات ارائه شده توسط آنها واقعا مطلوب است.
۴) سرور اختصاصی
سرور اختصاصی در واقع همان دستگاهی است که فقط شما از آن استفاده میکنید و مانند هاست vps دارای اکانتهای مدیریت شده و غیر مدیریت شده است که گزینه دوم برای افرادی است که دانشی پیرامون استفاده از سرور دارند.
سرورهای اختصاصی معمولا ۴۰۰-۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد و از نمونههای با کیفیت آن میتوان به Wired Tree و KnownHost اشاره کرد.
۵) سرور ابری
اگر نیاز به پانل ندارید و خودتان دانش استفاده و تنظیم سرور را دارید، میتوانید از این گزینه استفاده کنید. برخی از برنامه نویسان از سرورهای ابری برای برخی از پروژههای خود استفاده میکنند. از نمونههای خوب این سرورها میتوان به Digital Ocean و ابرآروان اشاره کرد.
۵) شبکه های تحویل محتوا
یک CDN یا شبکه تحویل محتوا فایلهای شما را در سراسر جهان ذخیره میکند. این گزینه به کاربران سراسر دنیا این امکان را میدهد تا صفحات وب سایت شما را سریعتر ببینند چون فایلها را از نزدیکترین مکان به خود دریافت میکنند. شبکههای تحویل محتوا راهحل خوبی برای مواقعی است که کاربران شما در نقاط مختلف دنیا یا در کشور بسیار بزرگ هستند.
۶) استفاده از PHP در وب سایت های وردپرس
همه وب سایتهای وردپرس از php استفاده میکنند و زمان پاسخ سرور در بیشتر آنها پایین است چون به جای بارگزاری یک فایل، سرور باید مراحل دیگری را هم بگذراند، منابع اضافهای را جمع آوری کرده و وظایفی را قبل از پاسخ دادن به مرورگر کامل کند.
هر چقدر سرور شما برای پاسخ دادن مجبور به انجام کارهای بیشتری باشد، پاسخ دهی آن کندتر خواهد بود.
بنابراین اگر در صفحات وب خود از کد php استفاده می کنید باید مطمئن شوید کاری که php بر عهده دارد باید وظیفه مهمی باشد که بتوان از آن برای کاهش سرعت پاسخ دهی سرور چشم پوشی کرد.
روش کار php در اصل به این صورت است که باید قبل از نمایش صفحه مورد درخواست، یک سری وظایف دیگر را کامل کند. سایت های فراوانی وجود دارند که از php استفاده می کنند بدون این که حتی نیازی به آن داشته باشند و باعث کندی وب سایت خود می شوند.
۷) کشینگ وبسایت (Caching)
کاربران وردپرس باید مطمئن شوند که راه حلی برای کش کردن دارند. این گام موثرترین مرحله برای یک کاربر وردپرس است که با استفاده از آن میتواند سرعت وب سایت خود را بالا برده و وب سرور را از شر انجام کارهای غیر ضروری نجات دهد.
برای بالا بردن عملکرد وب سایت خود میتوانید از W3 Total Cache یا WP Super Cache استفاده کنید.