بوت استرپ چیست؟

خدمات طراحی سایت و برنامه نویسی انواع پلتفرم ، اپلیکیشن در شمال کشور با سابقه درخشان از سال 1385 بصورت حرفه ای

بوت استرپ چیست؟

بگذارید از زبان خود بوت استرپ بگویم که آن چیست و چه می‌کند. یادتان باشد که سایت رسمی Bootstrap مرجع کسب اطلاعات بیشتر و دانلود آن است. بگذارید همین‌جا بگویم که اصلا نباید از بلاگ این سایت غافل شوید. درادامه، بیشتر درباره‌ی بلاگ سایت صحبت می‌کنم.

با بوت استرپ وبسایت‌های سریع و واکنش‌گرا بسازید.
با بوت استرپ، که محبوب‌ترین جعبه‌ابزار منبع باز فرانت اند جهان است، به‌سرعت سایت‌هایی واکنش‌گرا و کاملا سازگار و مناسب برای نمایش در دستگاه‌های موبایل طراحی و بهینه کنید. این جعبه‌ابزار ویژگی‌های زیادی دارد. ازجمله‌ی آن‌ها می‌شود به افزونه‌‌های قدرتمند جاوااسکریپ و همچنین سیستم grid واکنش‌گرا اشاره کرد.

 

بوت استرپ رایگان است و شما به‌راحتی می‌توانید آخرین نسخه‌ی آن را (Bootstrap 5) از وبسایت رسمی‌اش دانلود کنید. اگر کمی بخواهم بیشتر درباره‌ی بوت استرپ توضیح دهم باید بگویم که این جعبه‌ابزار مجموعه‌ای از قطعه‌ کدهای آماده‌ی HTML, CSS & JavaScript است که برنامه نویس را از نوشتن کدهای زیاد بی‌نیاز می‌کند. بنابراین در وقت توسعه‌دهنده بسیار صرفه‌جویی می‌شود و او می‌تواند بر دیزاین و طراحی رابط کاربری وقت بیشتری بگذارد.

همچنین بوت استرپ کتابخانه‌ای منبع‌باز از آیکون‌های SVG و مجموعه‌ای از Theme‌های مخصوص به خود را دارد. theme‌های بوت استرپ درواقع  Extension‌های آن هستند. Theme‌ها مثل آیکون‌ها رایگان نیستند و باید آن‌ها را از سایت خرید. اما خیلی هم گران نیستند و مثلا با ۴۹ دلار می‌شود یکی از آخرین theme‌های بوت استرپ را خرید.

 

کاربردهای (مزایای) بوت استرپ در طراحی سایت

چرا باید بوت استرپ یاد گرفت؟ چه کاربردهایی بوت استرپ را در طراحی وبسایت و وب اپلیکیشن‌ها مهم و مفید می‌کند؟ یا درواقع، مزیت‌های استفاده از بوت استرپ در وب دیزاین و توسعه‌ی وب اپ‌ها چیست؟

۱. Bootstrap Responsive Grid System

اگر توسعه‌دهنده یا برنامه‌نویسی بخواهد با CSS چیزی مثل تصویر زیر را طراحی کند، ساعت‌ها و ساعت‌ها باید کدنویسی انجام دهد. تازه ممکن است نتیجه آن چیزی نباشد که می‌خواسته است. چون در موبایل به‌درستی نمایش داده نمی‌شود یا مشکلی دارد. یعنی طراحی واکنش‌گرا نیست.

 

اما بوت استرپ سیستم grid دارد. یعنی همه‌چیز آماده است. توسعه‌دهنده فقط باید اندازه‌‌ی فضاها (Container) را و جزئیات دیگر را آن‌طور که می‌خواهد تنظیم کند. و آن‌ها را با محتوایی که می‌خواهد پر کند. و نگران واکنش‌گرایی طراحی هم نباشد.

بوت استرپ چیست؟

بوت استرپ چیست؟

۲. Bootstrap Responsive Images

طراحان سایت و توسعه‌دهندگان می‌دانند که درست‌درآوردن اندازه‌ی مناسب برای عکس‌ها، ازنظر واکنش‌گرایی و اینکه در هر دستگاهی با هر اندازه‌ای کامل و درست نمایش داده شوند، چه چالش بزرگی است. بوت استرپ کدهایی دارد که به‌صورت خودکار اندازه‌ و حالت عکس‌ها را براساس اندازه‌ی صفحه‌ی نمایش تنظیم می‌کند. یعنی نیاز نیست طراح مدام تنظیمات عکس را تغییر دهد و نتیجه را چک کند. کافی است برای مثال class‌های زیر به عکس‌های صفحه اضافه شوند و برای آن‌ها المان مادر تعریف شود تا اندازه و حالت عکس‌‌ها به‌نسبت المان مادر تنظیم شود:

  • img-responsive
  • img-circle
  • img-rounded

۳. Bootstrap Components

بوت استرپ ابزاری است که تاحد زیادی خیال طراح و توسعه‌دهنده را برای طراحی رابط کاربری (UI) و اجرای طرح‌ها راحت می‌کند. تصور کنید که نیازی نباشد برای اضافه‌کردن المان‌ها و عناصر بصری بسیار مهم به هر صفحه از سایت مانند نوارهای ناوبری (Navigation Bars)، جدول‌ها، انواع دکمه‌ها، انواع آیکون‌ها، انواع Alert‌ها، Progress Bar، منوهای کشویی (Dropdown Bars)، فرم‌ها و … کدنویسی CSS انجام دهید. چون در بوت استرپ همه‌ی این‌ها ازپیش‌تعریف‌شده وجود دارند. و مهم‌تر اینکه اصلا نیازی نیست طراح نگران واکنش‌گرایی این المان‌ها باشد. تمامی المان‌های ساخته‌شده در بوت استرپ در موبایل همان‌قدر خوب نمایش داده می‌شوند که در صفحه‌نمایش ۱۴ اینچی.

۴. Bootstap JavaScript

قدرت بوت استرپ فقط در مجموعه کدهای ازپیش‌آماده‌ی CSS نیست، در این فریم ورک توسعه‌دهنده کتابخانه‌ی جی کوئری را هم دارد. اما نکته اینجاست که آن کدهای جی کوئری در بوت استرپ آورده شده که می‌توانند به طراحی و زیبایی المان‌های بصری بیفزایند. یعنی به طراح سایت و طراح ui سایت امکان خلاقیت بیشتر و اجرای طرح‌های خلاقانه‌تر را می‌دهند. برای مثال، بعضی کدهای جی کوئری که در این ابزار موجود است، خاصیتی را به‌طور خودکار به المانی اضافه می‌کنند.

۵. Bootstrap Documentation

همه‌چیز در بوت استرپ واضح است. همه‌چیز درباره‌ی هرکدام از امکانات و کاربردهای این فریم ورک جامع‌وکامل در سایت آن توضیح داده شده است. شما حتی اگر توسعه‌دهنده‌ای بسیار مبتدی باشید، کافی است وارد سایت شوید و بروید به قسمت documentation. بعد آن کاری را که می‌خواهید در بوت استرپ انجام دهید انتخاب کنید. هر توضیح و مثال و قطعه کدی را که نیاز داشته باشید در دسته‌بندی‌های منظم خواهید یافت.

معایب Bootstrap

بله، همان‌طور که بارها گفتم، هیچ‌چیز در این دنیا بی‌عیب‌ونقض نیست. این فریم ورک قدرتمند هم البته معایب خاص خودش را دارد. مهم‌ترین عیب کار با این ابزار این است که توسعه‌دهنده و طراح نیازی ندارند حتما همه‌ی کدها را یاد بگیرد. چون همه‌چیز نوشته‌شده و آماده است.

دومین عیب Bootstrap این است که فایل‌هایش بسیار سنگین است. همین یعنی مدت‌زمان بازگذاری سایت ممکن است زیاد شود. توسعه‌دهنده باید تلاش کند تا در بوت استرپ قطعه کدهای اضافی و غیرضروری نداشته باشد. البته تشخیص این کمی تجربه می‌خواهد و برای تازه‌کارها آسان نیست.

سومین عیب هم مربوط می‌شود به سینتکس (Syntax) یا همان قواعد نوشتاری و شیوه‌ی قرارگرفتن کدها کنار هم در Bootstrap . سینتکس بوت استرپ ممکن است گیج‌کننده باشد. مخصوصا وقتی قرار است از سیستم grid استفاده شود. بهتر است اول قواعد سیستم grid را کاملا بخوانید تا بدانید تقسیم‌بندی‌های آن به‌ چه شکل است تا اگر عددی در میان کدها قرار گرفت بدانید برای چیست.

آخرین عیب این است که سایت‌هایی که با Bootstrap ساخته می‌شوند، درغالب موارد شبیه هم می‌شوند. به‌همین‌دلیل، توسعه‌دهنده نباید این نکته را فراموش کند که Bootstrap دنیایی از ابزار است در دستان او تا خلاقانه و نوآورانه از آن‌ها استفاده کند. 

نسخه‌های Bootstrap

بوت استرپ ۵ نسخه دارد. طبیعی است که هر ورژن کامل‌تر از قبلی شده و امکاناتی به آن اضافه شده است. Bootstrap 2 در سال ۲۰۱۲ آمد و مهم‌ترین ویژگی‌اش این بود که قابلیت Responsive Web Design به آن افزوده شد. یک سال بعد، Bootstrap 3 که برای طراحی تخت یا صاف (Flat Design) و همچنین طراحی سایت با رویکرد Mobile First ارتقا یافته بود به دنیا معرفی شد.

اما بیشترین تغییرات در Bootstrap 4 (2018) و Bootstrap 5 (2021) اتفاق افتاد. از مهم‌ترین ویژگی‌های نسخه‌ی ۴ سازگاری آن با آخرین ورژن‌ تمامی مرورگرها، ازجمله گوگل کروم و سافاری و موزیلا، و همچنین CSS Flexbox بود. امکان استفاده از flexbox کار ستون‌بندی صفحات و تقسیم‌بندی فضای المان‌ها را بسیار آسان‌تر و کاربردی‌تر کرد.

در نسخه‌ی ۵ بیشترین تغییرات مربوط می‌شود به ارتقای سیستم grid و همچنین کدهای آماده‌ی CSS. شاید بهترین ویژگی در آخرین نسخه ازنظر ما فارسی‌زبانان، سازگار‌شدن آن با زبان‌های RTL است. این ویژگی به طراحان و توسعه‌دهندگان امکان می‌دهد تا برای زبان‌هایی که از راست به چپ نوشته می‌شوند سایت طراحی کنند و مشکلی با هماهنگ‌کردن جهت المان‌های صفحه با نوشته نداشته باشند.

 

چند حقیقت جالب درباره‌ی تاریخچه Bootstrap

راستی، گفتن چند مطلب جالب درباره‌ی بوت استرپ قبل‌ازاینکه این محتوا را تمام کنم خالی از فایده نیست:

  •  کلمه‌ی Bootstrap یعنی خودراه‌انداز.
  •  Bootstrap را دو کارمند سابق توییتر به‌نام‌های Mark Otto and Jacob Thornton برای توییتر ساختند.
  • این دو کارمند توییتر به‌‌همراه چند توسعه‌دهنده‌‌ی دیگر در توییتر تصمیم گرفتند تا به‌جای استفاده‌کردن از کتابخانه‌های مختلف که سبب ناهماهنگی می‌شد، ابزاری داخلی برای هماهنگی کار توسعه‌دهندگان بسازند. نام آن را هم گذاشتند Twitter Blueprint.
  • بعداز مدتی، بیشتر توسعه‌دهندگان توییتر فقط با Blueprint کار می‌کردند. خالقان اصلی آن متوجه شدند که این ابزار بسیار قدرتمند است و پتانسیل این را دارد که به توسعه‌دهندگان در سراسر دنیا کمک کند.
  • پس با کمک‌گرفتن از بقیه‌ی توسعه‌دهندگان آن را بهبود دادند و نامش را عوض و آن را منتشر کردند.
  • Bootstrap همچنان متعلق به آن دو نفر است و برای ارتقای آن گروهی از توسعه‌دهندگان با آن‌ها همکاری می‌کنند.
  • از عمر بوت استرپ فقط ۱۱ سال می‌گذرد. بوت استرپ در سال ۲۰۱۱ عرضه شد.