معیار TBT چیست و چه تاثیری بر سئو سایت دارد؟
معیار TBT چیست و چه تاثیری بر سئو سایت دارد؟
خدمات طراحی سایت و برنامه نویسی انواع پلتفرم ، اپلیکیشن در شمال کشور با سابقه درخشان از سال 1385 بصورت حرفه ای
بهینه سازی و ارزیابی معیار تی بی تی (TBT) به منظور بهبود تجربه کاربر از بازدید صفحات وب سایت شما تاثیر بسزایی دارد. این معیار نشان دهنده زمان لود شدن و پاسخگویی صفحات وب سایت شما را نسبت به کلیک کاربر است. هرچقدر این زمان کوتاهتر باشد، وب سایت شما سریع تر برای کاربر نمایش داده شده و رضایت او را به همراه خواهد داشت.
معیار TBT در رتبه بندی صفحات وب سایت در گوگل نیز اهمیت بسیار زیادی دارد یعنی در معیارهای سئو سایت تاثیر گذار است. بنابراین شما باید سعی کنید با کاهش لانگ تسک هایی که رشته اصلی browser را به انحصار خود در می آورند، این معیار را بهینه کنید
TBTیا کل زمان انسداد (Total Blocking Time) چیست؟
معیار tbt یا Total Blocking Time شاخصی است که برای ارزیابی سرعت پاسخگویی صفحات وب سایت حین لود شدن پس از درخواست کاربر به کار می رود که شاخص مهمی برای سنجش عملکرد سایت به شمار می آید. با ارزیابی معیار TBT متوجه می شوید که هر صفحه از وب سایت شما چه مدت برای دریافت ورودی از کاربرد مسدود بوده است.
برای اینکه بهتر با این موضوع تخصصی که نقش مهمی در بهینه سازی سایت و سئو ایفا می کند؛ آشنا شوید بهتر است ابتدا مفهوم چند اصطلاح تخصصی را که در تعیین شاخص TBT موثرند، بررسی کنیم:
Time to Interactive (TTI)
Time to Interactive (TTI) معیاری است که دقیقاً متضاد معیار TBT تعریف می شود. زمانی که یک وب سایت به طور کامل و مداوم در دسترس باشد و هیچ گونه تأخیری در پاسخگویی و لود شدن صفحات آن دیده نشود، هیچگونه TBT ندارد و در نتیجه تجربه کاربر نسبت به بازدید از این وبسایت کامل و بدون تاخیر است.
تسک های طولانی (Long task)
تسک طولانی یا لانگ تسک به کدهای جاوا اسکریپتی گفته می شود که اجرای آن بیشتر از ۵۰ میلی ثانیه در Browser طول بکشد. درحقیقت، پاسخگویی یا تعامل بین صفحه وب و کاربر، هنگام لود شدن وب سایت با لانگ تسک هایی مرتبط است که بهعنوان بلاکر عمل می کنند.
Long taskها به این علت بلاکر به شمار میآیند که Browser نمیتواند آن تسک را متوقف کرده یا در آن اختلال ایجاد کند. بنابراین زمانی که یک لانگ تسک در حال اجرا باشد، رشته اصلی Browser نمیتواند به کلیک کردن کاربر به عنوان ورودی پاسخ بدهد و لود شدن صفحه وب برای کاربر تا زمانیکه لانگ تسک به طور کامل اجرا نشود، مسدود شده یا اصطلاحا Freeze می شود.
دلیل اهمیت معیار TBT
مهمترین معیارهایی که برای بهینه سازی یا SEO سایت مدنظر قرار می گیرند، شاخص هایی هستند که مورد توجه موتورهای جستجوی معتبری مثل گوگل قرار دارند. از آنجایی که طی سال های اخیر تعاملی بودن (Interactive) سایت ها مورد توجه ویژه گوگل قرار گرفته، ارزیابی معیار TBT نیز که رابطه مستقیمی با بهبود تجربه کاربر از تعامل با یک وب سایت دارد، اهمیت پیدا کرده است. در واقع می توان گفت بهینه بودن این شاخص، نقش کلیدی را در بهبود رنکینگ سایت در صفحات جستجو ایفا کرده و در سئو SEO سایت نیز موثر است.
معیار تی بی تی (TBT) برای یک سایت بهینه شده چقدر باید باشد؟
اگر سایتی به خوبی بهینه سازی شده باشد، معیار TBT به طور متوسط باید کمتر از ۳۰۰ میلی ثانیه باشد. معمولاً این مقدار متوسط با مجموع تمام لانگ تسک هایی که روی وب سایت اجرا می شود و مقایسه آن با ۱۰۰۰۰ وبسایت اولی که بهترین رتبه TBT را دارند، مشخص می شود.
از آنجاییکه نتایج ارزیابی TBT یکی از معیارهای مربوط به عملکرد وب سایت در گزارش فانوس دریایی لایت هاوس Lighthouse Report گوگل است، به طور کلی بهینه بودن معیار TBT طبق نتایج این گزارش در محدوده های زیر سنجیده میشود:
- تی بی تی خوب یا سبز در گزارش فانوس دریایی لایت هاوس Lighthouse Report: بین ۰ تا ۳۰۰ میلی ثانیه
- تی بی تی متوسط یا نارنجی در گزارش فانوس دریایی لایت هاوس Lighthouse Report: بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی ثانیه
- تی بی تی ضعیف یا قرمز در گزارش فانوس دریایی لایت هاوس Lighthouse Report: بیش از ۶۰۰ میلی ثانیه
این میزان تاثیر بسیار زیادی در رتبه ی سایت و سئو سایت دارد، چرا که در بخش Core Web Vitals در وبمستر گوگل قابل مشاهده میباشد.
با چه ابزارهایی می توان دلیل بالا بودن معیار تی بی تی (TBT) یک وب سایت را تشخیص داد؟
برای این که بتوان TBT یک وب سایت را بهینه کرد، ابتدا باید دلایل تاخیر و در حقیقت لانگ تسک هایی که موجب تأخیر پیدا کردن فرایند لودینگ وب پیج ها می شوند را تشخیص داد. برای این کار میتوان از ابزارهایی مثل Chrome DevTools استفاده کرد.
زمانی که با این ابزار ،صفحات وب سایت مورد بررسی قرار می گیرد، لانگ تسک هایی ک رشته اصلی browser را به انحصار خود دراورده اند، به رنگ قرمز نشان داده میشوند و به این ترتیب می توان با کلیک کردن روی هر لانگ تسک و مشاهده بخش“Bottom Up” دلیل بالا بودن تی بی تی را مشاهده کرد.
چگونگی ارزیابی معیار تی بی تی (TBT)
برای سنجش و ارزیابی معیار تی بی تی (TBT) می توان از شبیه سازهای سرعت صفحه وب سایت یا Page Speed simulators استفاده کرد .ابزارهای بسیار زیادی وجود دارند که ارزیابی و محاسبه TBT را انجام می دهند که پرکاربرد ترین آن ها عبارتند از:
- Lighthouse
- Chrome DevTools
- WebPageTest
- GTMetrix
- SpeedCurve
- Pingdom
- Puppeteer
بهینه سازی سایت برای معیار تی بی تی (TBT)
بعد از اینکه با استفاده از ابزارهای مناسب، لانگ تسک ها یا اسکریپت هایی که موجب تاخیر در لود شدن وب پیج و پاسخگویی به کاربر می شوند، مشخص شد باید بلاک کد هایی که این لانگ تست ها را به وجود آورده اند، اصلاح شوند تا معیار TBT تا حد ممکن بهینه شود.
برای بهینه سازی بلاک کد ها می توان از یکی از روشهای زیر بهره گرفت:
کاهش تعداد درخواست های اسکریپت های سایت
جهت بهینه سازی معیار tbt می توانید تعداد اسکریپت های غیرضروری شخص ثالث را به حداقل برسانید تا از ایجاد ترافیک یا لاین تسک هایی که موجب تاخیر در زمان لود شدن صفحه وب سایت شما می شود، جلوگیری کنید.
کاهش سایز اسکریپت های سایت
کاهش سایز اسکریپت های شخص ثالث عامل دیگری است که در بهینه سازی معیار TBT نقش دارد. از آنجایی که شما دسترسی مجاز برای کنترل کد های شخص ثالث را ندارید باید برای کاهش سایز این اسکریپت ها از طریق روش های مختلفی مثل توییتر یا ارسال ایمیل و غیره با مالکین آنها، ارتباط برقرار کرده و از آنها بخواهید که بخشهای غیرضروری را حذف کنند تا سایز اسکریپت کاهش پیدا کند.
به حداقل رساندن وظایف(task) رشته اصلی در browser یا dome
رشته اصلی Main Thread، همان پردازشگر browser است که میتواند داده های مختلفی را که در وب پیج شما وجود دارد، از جمله اسکریپت ها استایل و لیوت، Parse HTML & CSS و سایر موارد را پردازش کند. به منظور بهینه سازی معیار تی بی تی (TBT) شما ابتدا باید با ابزارهایی مانند Chrome DevTools، بخشهای درحال کار رشته اصلی Main Thread Work Sections را بررسی کرده و تسک هایی که انجام آنها بیش از ۵۰ میلی ثانیه طول کشیده است را بهینه سازی کنید.
علاوه بر موارد گفته شده، راه حل های دیگری هم وجود دارد که می تواند به شما در بهینه سازی معیار تی بی تی (TBT) و بهبود تجربه کاربر از مشاهده و ورود به صفحات وب سایت کمک کند، از جمله:
- پاک سازی کدهای جاوا اسکریپت و css بلا استفاده
- فشرده سازی فایل های جاوا اسکریپت و css
- اجرای کد اسپلیتینگ (Spliting code) برای Asset های جاوا اسکریپت